
Krotoszynski Kaymakamı Leszek KULKA ATİK’in sadece tüm faaliyetler yaptığını çok aktif çalıştığını 24 şehir Polonya’dan 24 şehir Türkiye’den olmak üzere toplam 48 şehir ile ATİK-PTMU Polonya Türkiye Belediyeler Birliği oluşturmuştur.Polonya Kaymakamlar Birliği ile de Türkiye Kaymakamların bir araya gelmesini yine ATİK Başkanı sağlamıştır.Özellikle Ekonomik alanda yaptığı toplantılar ile de Polonya ve Türkiye arasında ilişkilerin gelişmesini sağlamıştır.ATİK ile işbirliğine her zaman açığız dedi.
Avrupa Türk İşadamları İşbirliği Konseyi ATiK Başkanı Aziz Şahin ise Polonya önemli çünkü;
Polonya olağanüstü ticaret ve yatırım imkanları sunmaktadır. Avrupa Birliği ve NATO’nun en büyük üyelerinden biri olan Polonya uluslararası ticarette güvenilir bir partnerdir. Dosthane ticaret çevresi başarı için uygun şartları oluşturmaktadır.
Mobil sermayenin yüksek oranda iç piyasaya akışı yabancı yatırımcılara ülkenin cazibesi için makul bir kanıttır. 2007 yılında direkt yabancı yatırım girdisi 14 milyar Avro olarak kaydedilmiş ve 2008 yılında 15 milyar Avro, 2009 yılında ise 21 milyar Avro’ya ulaşması planlanmaktadır.
Polonya’daki başlıca yatırımcılar: Citigroup, Fiat, France Telekom, KBC Bank, LG, Metro Group, Unicredito Italiano, The European Bank for Reconstruction and Development.
Ülke, stratejik coğrafi konumu itibariyle, AB’nin özellikle Rusya ve Ukrayna gibi Türk firmalarının da aktif olduğu daha doğudaki marketlerle olan ticaretinde geçiş noktası olarak önemli bir rol oynamaktadır.
Yatırımda yüksek verimlilik, nispeten düşük iş ve yaşam maliyetleri
Polonya pazarının büyüklüğü
İnsan kaynakları – kalifiye iş gücünün mevcut olması
Yatırım Potansiyeli
GSMH’deki büyüme batı Avrupa’dakinin iki katından fazladır
Avrupa’da planlanan yatırımlarda ikinci sırada (Ernst & Young)
Yatırımcıların güvenirliği açısından Avrupa’da ikinci sırada (AT Kearney)
Zirvedeki ilk on global yatırım merkezi içinde yedinci sırada
Mükemmel üretim verimliliği
GSMH büyüme hızı Batı Avrupa’dakinin iki katından fazla
Polonya ekonomisi büyeme hızı Avrupa bölgesinden ve 27 AB üyesi ortalamasından daha fazladır. İhracatın artması, yerel tüketim, endüstriyel imalat ve yatırım Polonya’nın büyümesini sağlamıştır. Aynı zamanda istihdamda da artış sözkonusudur:
Yıl 2007 2008 2009
Polonya (%) 6,5 5,3 5,2
AB (%) 2,9 2,0 2,4
Kaynak: EU Interim Forecast, February 2008, Economic Forecast Autumn 2007
İnsan Kaynakları
20 milyon genç, eğitimli ve yabancı dil bilen insan,
24 milyon çalışabilir yaşta insan ( nüfusun %61’i)
2 milyon civarında üniversite ve yüksek okul eğitimi görmüş insan
Yüksek okul ve üniversite seviyesinde eğitim veren 450 merkez
Stratejik Konum
Avrupa kıtasının kalbinde
1000 km’lik yarıçapta 250 milyon tüketiciye ulaşma imkanı
Trans-Avrupa Karayolu koridorunun bir kısmı
Geniş ve Büyüyen İç Piyasa
38 milyon tüketici ve perakende piyasasında yıllık % 14’lük büyüme
Yatırım Teşvikleri
Kalkınma, altyapı ve insan kaynakları için kullanılacak 90 milyar Avro’luk AB ve milli bütçeden edinilmiş kaynak
Teşvikleri teklif eden 20,000 ha’lık mali yatırımlarla 14 Özel Ekonomik Bölge (Serbest Bölge)
Sanayi ve Teknoloji Parkları
Ulaşım altyapı kalkınması
Polonya ve Ukrayna’nın evsahipliğinde milli takımlar için düzenlenecek 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası çerçevesinde ulaşım altyapısının iyileştirilmesi için 30 milyar Avro’luk yatırım.
Kaynak: EU Interim Forecast, February 2008, Economic Forecast Autumn 2007
AB (%) 2,9 2,0 2,4
Yıl 2007 2008 2009